Informatiedragers door de jaren heen

VHS banden, ponskaarten, cds, floppy's, diskettes en USB sticks zijn informatiedragers die we regelmatig tegenkomen in het archief. Lees hier meer over informatiedragers.

VHS banden, ponskaarten, cds, floppy's, diskettes en USB sticks zijn informatiedragers die we regelmatig tegenkomen in het archief. De informatie op deze dragers dreigt in veel gevallen verloren te gaan. Recentelijk heeft het Netwerk Digitaal Erfgoed onderzoek gedaan naar digitaal erfgoed op fysieke dragers. De informatie op deze dragers hoort duurzaam toegankelijk te zijn. Vaak beschikken organisaties niet meer over de apparatuur om de drager uit te lezen of de drager is door de jaren heen beschadigd en daardoor niet of deels nog leesbaar. Het is belangrijk om deze informatie veilig te stellen.

Het Netwerk Digitaal Erfgoed is bezig met het ontwikkelen van een aantal hulpmiddelen. Er komt onder andere een schade-atlas. Dit is een online lijst met de meest voorkomende informatiedragers en de meest gemelde fouten en schade per drager. Het doel van de schade-atlas is om organisaties een inschatting te kunnen laten maken van het risico op verlies van informatie. Hierdoor krijgen zij inzicht in de noodzaak tot het stellen van prioriteiten op het materiaal dat ze moeten veilig stellen. Zij kunnen dan zorgen dat de informatie op een andere wijze duurzaam toegankelijk blijft.

Er wordt ook onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om centrale verwerkingsstraten met hard- en software in te richten. Organisaties kunnen daar hun dragers zelf uitlezen. Netwerk Digitaal Erfgoed zorgt ook voor een handleiding waarmee organisaties ook zelf een verwerkingsstraat kunnen opzetten.

Meer weten, lees dan het onderzoek hier.