Bewerken serie bouwvergunningen

Ontdek hoe we een omvangrijk archief van bouwvergunningen hebben getransformeerd. Door opschoning, herordening en metadatering hebben we ervoor gezorgd dat het archief beter toegankelijk is geworden. 

We kregen de opdracht van een archiefdienst uit het midden van het land om een serie bouwvergunningen van een gemeente te bewerken. Na de zomervakantie 2022 zijn we daarmee gestart. De opdracht bestond uit het opschonen en ordenen van de vergunningen. Ze zijn omgepakt in zuurvrij papier en ontdaan van nietjes en plastic en daarna zijn er beschrijvingen gemaakt zodat de bouwvergunningen goed terug te vinden zijn voor geïnteresseerden. Hetgeen vernietigd moest worden is op een vernietigingslijst gezet en ter beoordeling aan de archivaris aangeboden.

Het archief bestond uit 59 strekkende meter, voor een klein deel al bewerkt. Uiteindelijk is er bijna 30 strekkende meter archief overgebleven. 

We hebben gaandeweg de opdracht gemerkt dat er veel vraag is naar deze serie bouwvergunningen. Dat is te zien op de foto op deze pagina. De strookjes die uit de dozen steken geven aan dat dossiers uit die dozen op dat moment gescand worden. Men heeft de betreffende dossiers opgevraagd om ze in te kunnen zien. De archiefdienst laat ze dan scannen zodat ze digitaal beschikbaar komen op de website van de archiefdienst. Zo is het archief dus tijdens de bewerking toegankelijk geweest voor geïnteresseerden. De wetenschap dat het archief goed gebruikt wordt geeft extra voldoening aan zo’n project.