Archiveren social media

Social media berichten kunnen op verschillende wijze worden verwerkt en opgeslagen. Veel organisaties worstelen hiermee, waardoor het archief niet compleet is. Lees hier meer over het verwerken en opslaan hiervan.

Veel overheden zijn sinds een aantal jaren actief op social mediakanalen als Facebook en Twitter. Er bestaat een wettelijke grondslag om alle uitingen en informatieve berichten van een overheidsorganisatie te archiveren. Veel organisaties worstelen hiermee, waardoor het archief niet compleet is. Doordat dit soort berichten niet gearchiveerd worden, kan bewijslast in juridische zaken met regelmaat niet worden aangetoond.

Social media berichten kunnen op verschillende wijze worden verwerkt en opgeslagen. Dit wordt ook wel harvesten genoemd. Het kan zowel handmatig als automatisch. Er zijn diverse tools op de markt, waarmee de berichten geautomatiseerd binnengehaald en verwerkt kunnen worden in het zaaksysteem. Door berichten van de social media via de tool op te slaan in het zaaksysteem, wordt voldaan aan archiveringsregels.